Waarom?

Print-vriendelijke versieVerzenden naar vriend(en)

Het Toreke is een complementaire munt waarbij de wijze om ze te verkrijgen of te besteden afgelijnd is vanuit specifieke doelstellingen. Iets wat niet mogelijk zou zijn met euro’s.

De Torekes verdien je:

 • als een micro premie voor individuele handelingen: van het aanbrengen van een geveltuintje tot het overschakelen op groene stroom. Hier volgt de complementaire munt de werkwijze van andere premies: gedragswijzigingen onder de aandacht brengen en belonen. Omdat het over kleine acties gaat, kunnen veel wijkbewoners deelnemen, ook zij die wat krap bij kas zitten en vaak uit de boot vallen in andere premiesystemen.
   
 • als een vrijwilligersvergoeding voor vrijwilligerswerk op het publieke domein, georganiseerd door buurtorganisaties. Voorbeelden: net houden van pleinen, beheer van de buurtbarbecue of petanque baan en onderhoud van de infrastructuur omheen volkstuinen. Veel activiteiten in het publieke domein, van spelen tot barbecuen en tuinieren, zijn pas mogelijk als we ook de organisatie of de zorg voor netheid en veiligheid op ons nemen. Hier geeft de complementaire munt een signaal vanuit de Stad en buurtorganisaties dat zulk werk in het publiek domein kan, mag en zelfs gewaardeerd wordt.

De Torekes kan je enkel:

 • lokaal gebruiken voor basisproducten met het oog voor gezondheid en duurzaamheid.

  Net zoals loyaliteitskaarten van een supermarkt je terug naar dezelfde winkel leiden of naar een andere winkel die deel uitmaakt van het systeem, zo leiden de Torekes je toe naar lokale en gezonde of duurzame consumptie. Groentewinkels, bakkerijen, fietsenmakers, doe-het-zelf zaken, kringloopwinkels, tweedehandskleding en producten van eerlijke handel zijn allen te verkrijgen met Torekes.
   
 • gebruiken voor (stedelijke) diensten die nu en dan met ongebruikte capaciteit kampen.

  De Torekes zijn ook bruikbaar voor ritten met het openbaar vervoer, voorstellingen in de cinema of bezoekjes aan het toneel. Hier willen we op termijn de ongebruikte capaciteit waarmee al die dienstverleners nu en dan kampen, intelligent benutten.
   

De Torekes lopen momenteel vanaf 2010. We willen demonstreren dat complementaire munten een beleidsinstrument zijn voor overheden die het gebruik van premies willen aflijnen, lokale of duurzame consumptie willen versterken of ongebruikte capaciteit willen mobiliseren.