Veelgestelde vragen

Hoeveel zijn ze waard?

Met Torekes kan je voordelige, zelfs unieke kados verkrijgen aan het Torekes loket. Voor de kados kijk in de catalogus of op de site. In de deelnemende winkels zijn 10 Torekes 1 euro waard.

Waarom niet gewoon euro’s gebruiken?

Het Toreke is een complementaire munt waarbij de wijze om ze te verkrijgen of te besteden afgelijnd is vanuit specifieke doelstellingen. Iets wat niet mogelijk zou zijn met euro’s. Zo zijn de Torekes enkel bruikbaar in de wijk, waardoor ze de lokale handelaars een duw in de rug geven. Een eigen munt bevordert ook het imago en de uitstraling van het Rabot-Blaisantvest.

Is dit wel toegelaten, een lokale munt gebruiken?

Torekes zijn geen wettelijk betaalmiddel maar een complementaire munt. Ze lijken niet op euro’s, hebben een afgelijnd gebruik en dienen een afgelijnde groep; namelijk de mensen die zich voor specifieke acties inzetten voor de wijk Rabot-Blaisantvest. Torekes hebben dan ook meer gemeen met de punten op bijvoorbeeld een Delhaize spaarkaart dan met de euro. Als de gebruikers en de handelaars alle voorschriften volgen die ook los van de Torekes gelden, is het gebruik niet allen toegestaan maar zelfs nuttig.

Hoe lang behouden Torekes hun waarde?

Torekes behouden hun waarde tot 3 weken na het stopzetten van de munt

Waar kan ik Torekes verkrijgen?

Torekes verkrijg je enerzijds aan het Torekes loket, Jozef II straat 104-106. Meer bepaald nadat je acties hebt ondernomen bij je thuis in de wijk Rabot-Blaisantvest zoals het aanbrengen van een geveltuintje of het overschakelen op groene stroom. De volledige lijst acties staat in de Torekes catalogus en op deze site.

Torekes verkrijg je anderzijds als een waardering voor vrijwilligerswerk op het publieke domein, georganiseerd door buurtorganisaties. Voorbeelden: net houden van pleinen, beheer van de buurtbarbecue of petanque baan en onderhoud van de infrastructuur omheen volkstuinen. Voor de volledige lijst en de contactgegevens van de organisaties kijk in de catalogus of elders op deze site.

Waarom worden Torekes in omloop gebracht?

Torekes worden in omloop gebracht om engagement te waarderen dat de wijk Rabot-Blaisantvest netter, groener, veiliger en prettiger maakt. Tegelijk ondersteunen Torekes de lokale, duurzame consumptie. Meer concreet mobiliseren Torekes buurtbewoners voor mooie straten, propere pleinen en parken, sport en beweging en milieubescherming. Torekes versterken het gebruik van volkstuinen, de wijkgebonden gezonde en duurzame consumptie, cultuur en sportbeleving, de aankoop van tweedehandsgoederen en fair trade producten of het gebruik van openbaar vervoer.

Wat zijn de Torekes?

Torekes zijn een lokale munt bruikbaar in de wijk Rabot-Blaisantvest in Gent. Er bestaan biljetten van 1, 5 en 10 Torekes, beiden ontworpen door kunstenaar Saar de Buysere. De Torekes die nu in omloop zijn, behouden hun waarde een jaar lang tot 30 september 2020. 10 Torekes zijn bij de deelnemende handelaars in het Rabot-Blaisantvest 1 euro waard aan de kassa.

Waar zijn Torekes bruikbaar?

De biljetten van 1,5 en 10 Torekes zijn echt iets waard. Je kan ermee in de wijk Rabot-Blaisantvest brood, groenten en fruit, maar ook spaarlampen kopen. Al die producten vind je bij deelnemende handelaars. Maar Torekes zijn ook bruikbaar voor de huur van volkstuinen, cultuur en sportbeleving, de aankoop van tweedehandsgoederen en fair-trade producten of het de aankoop van tickets van De Lijn. De volledige lijst staat in de catalogus en op deze site.

Wie brengt Torekes in omloop?

Muntuit/Netwerk Vlaanderen brengt Torekes in omloop in de wijk Rabot-Blaisantvest, in samenwerking met Stad Gent en organisaties actief in de buurt. Ze waarderen buurt- buren- en milieuzorg. Alle handelingen en activiteiten die gewaardeerd worden met Torekes staan in de Torekes catalogus en online op www.torekes.be. Torekes zijn deel van een proef- en demonstratieproject voor complementaire munten van Netwerk Vlaanderen vzw. Het project gebeurt in opdracht van de Vlaamse minister van Sociale Economie Freya Van Den Bossche. Het project wordt mee mogelijk gemaakt door het engagement van verschillende buurtorganisaties, handelaars en sponsors.

 

Torekes zijn...

Vrijwilligers gezocht!

Wij zijn op zoek naar JOU!

Ons initiatief staat en valt natuurlijk met onze vrijwilligers. Onze vrijwilligers zijn voor ons lokale helden, die we graag belonen met Torekes.

We zoeken vrijwilligers voor allerlei interessant werk, zoals:

  • medewerkers voor Telekleding
  • foto's nemen van onze vrijwilligers
  • voorlezen aan kinderen in de klas
  • onderhoud van de tuintjes
  • en veel meer...

Interesse? 

Neem contact op of kom langs naar het Torekesloket!

 

Wat doen wij?

In de wijk Rabot-Blaisantvest in Gent belonen we inzet voor de wijk in het kader van burenzorg, buurtzorg en milieuzorg met onze eigen munt: het Toreke (ontworpen door Saar De Buysere).

Op deze site ontdek je wat er te doen is en waarmee je Torekes kan verdienen!

Torekes zijn euroconvertibel. Dit wil zeggen dat 10 Torekes effectief 1 euro waard is en 1 Toreke bijgevolg 10 cent. Je kan deze enkel in de wijk uitgeven bij onder andere lokale handelaars en lokale organisaties, maar ook in het Torekesloket voor bijvoorbeeld cinematickets en lijntickets.

Wil je weten hoe het allemaal in zijn werk gaat? Kijk dan snel naar dit filmpje.

Wil jij op een laagdrempelige manier kennis maken met het Torekessysteem? Kom dan gerust eens af naar een van de werkdagen (= samen tuinieren) op De Site (kruispunt Elsstraat en Jozef II-straat). Deze gaan elke woensdag door vanaf 13u.

Woon je niet in het Rabot maar wil je ons ook steunen? Kom dan ook langs in het loket voor meer info!

Sinds kort zetten we sterk in op burenzorg. Heb jij iets te bieden aan je buren? Of heb je zelf een vraag?
Vul dan zeker dit formulier in:
 https://docs.google.com/forms/d/14TKlORZ3mjCdU7xxTic_LBXBVfXD-9sgtLsmJgL7hiM/viewform

 

Initiatiefnemer van de Torekes

SAAMO

Samenlevingsopbouw Gent bestrijdt sociale achterstelling, armoede en uitsluiting. De organisatie komt op voor een samenleving waarin mensen samen vorm kunnen geven aan hun leefomgeving. Met de bewoners wordt gebouwd aan een samenleving die solidair, democratisch en intercultureel is.

www.samenlevingsopbouwgent.be

 

 

Met de medewerking van:

Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid, meer bepaal de minister voor Sociale economie steunt de Torekes. Met dit project wordt de werking van en mogelijkheden voor complementaire munten als een beleidsinstrument onderzocht.

http://www.vlaanderen.be

Stad Gent

De Stad Gent trekt de kaart van duurzaamheid. Met haar medewerking in dit project zet de Stad Gent in op de uitbouw van een leefbare samenleving op lange termijn, met oog voor actieve participatie van bewoners, alternatieve vormen van beloning en stimulansen voor duurzaam gedrag en beleid.

www.gent.be

Fairfin

Fairfin stimuleert innovatie met complementaire munten. Complementaire munten kunnen zaken waarderen waarvoor het courante geld blind blijft. De organisatie gelooft dat munten die we zelf introduceren en die we parallel gebruiken met de euro, de stabiliteit van de economie vergroten. Muntuit wordt ondersteund door de Vlaamse Minister van Sociale Economie Freya Van Den Bossche voor de organisatie van twee proefprojecten, één rond buurtzorg en één rond onderling leren.

www.fairfin.be

En concrete ondersteuning van:

Alle organisaties, handelaars en bedrijven die Torekes aannemen, ondersteunen de munt.

 

 

Wie brengt Torekes in omloop?

Muntuit/Netwerk Vlaanderen brengt Torekes in omloop in de wijk Rabot-Blaisantvest, in samenwerking met Stad Gent en organisaties actief in de buurt. Ze waarderen buurt- en milieuzorg. Alle handelingen en activiteiten die gewaardeerd worden met Torekes staan in de Torekes catalogus en online op www.torekes.be. Torekes zijn deel van een proef- en demonstratieproject voor complementaire munten van Netwerk Vlaanderen vzw. Het project gebeurt in opdracht van de Vlaamse minister van Sociale Economie Freya Van Den Bossche. Het project wordt mee mogelijk gemaakt door het engagement van verschillende buurtorganisaties, handelaars en sponsors.